workshop Solar Mama

Suzan Doodeman - foto Rina Homan

Suzan Doodeman – foto Rina Homan

Workshopleiding: Suzan Doodeman
Verslag: Willemijn de Jong
Zie ook de aankondiging

We kijken een stuk uit de film Rafea: Solar Mama. De documentaire volgt Rafea, een analfabete moeder van het platteland in Jordanië, die wordt opgeleid tot zonne-energie ingenieur. Met alle strubbelingen die daarbij horen.

Na de documentaire zijn we onder de indruk. “Je vraagt je af hoe dit verder gaat.” Het gesprek is al gauw in volle gang…

Rafes

Rafea

“Rafea zegt over haar man ‘he kills my spirit’. Dat vat de worsteling van deze vrouw met haar man goed samen. Er was manipulatie van een andere man voor nodig om haar man zover te krijgen dat hij haar naar India liet gaan. Bizar.”
“Ja, maar ook niet zo gek. Haar man was ook in verwarring, er wordt een heel nieuw bewustzijn in dat Midden-Oosterse dorpje gebracht.”
“Ze zeggen in de film ‘ze sturen vrouwen, want die blijven in hun eigen dorp. Vrouwen geven hun kennis door’- ik vind het bijzonder dat die eigenschap van vrouwen zo mooi in beeld komt bij dit práchtige project.”
“Eigenlijk hebben wij hier met hetzelfde probleem te maken. Vrouwen moeten een carrière én kinderen. Bij vrouwen is het nog altijd een compromis of een samenwerking tussen hun moeder-zijn en hun eigen ontwikkeling. Dat blijft lastig. Mannen kunnen vaak volledig voor hun carrière gaan.”
“Op het platteland in ontwikkelingslanden, maar ook hier in ons Nederland is er bij vrouwen moed voor nodig om ongebaande wegen te gaan!”

Voorbede vanuit de workshop - foto Rina Homan

Voorbede vanuit de workshop – foto © mariean schut

Trailer van de film Rafea: Solar Mama

 

Film Rafea: Solar Mama

 

Inspirerend betoog van Bunker Roy, de oprichter van het BareFoot College in India, waar alleen ongeletterde vrouwen worden opgeleid tot bijvoorbeeld zonne-energie ingenieur.

 

Archieven