Uitleg over kasmoni - foto © mariean schut

Uitleg over kasmoni – foto © mariean schut

Workshopleiding: Aspha Bijnaar
Verslag: Lisa Borgerhoff van den Bergh
Zie ook de aankondiging

Buiten lijkt het zomer, maar het stralende middelpunt van deze workshop is Aspha Bijnaar.  Deze energieke dame onderwijst ons vanmiddag in ‘kasmoni’. Een eeuwenoud informeel banksysteem dat ervoor zorgde dat zij in Nederland kon gaan studeren en uiteindelijk promoveerde op deze spaartraditie in Suriname en Nederland.

We beginnen met een inbeeldingsoefening en iedereen krijgt honderd nep-euro. Dit is het bedrag dat we elke maand met moeite kunnen sparen.

Rollenspel - foto © mariean schut

Geld gaat van hand tot hand – foto © mariean schut

Dan slaat het noodlot toe: de wasmachine van één van de deelneemsters, Nora, is kapot gegaan. Ze is niet kredietwaardig en de overheid kan ook niks betekenen. Wat nu? De groep blijkt solidair en brengt hun geld naar Nora.‘Maar wat nou als volgende week mijn wasmachine stuk gaat?’ vraagt iemand verongelijkt. Het antwoord blijkt simpel maar doeltreffend: als alle vrouwen elke maand hun honderd euro in een pot stoppen kan elke deelneemster één keer de hele kas krijgen, totdat iedereen aan de beurt is geweest. Op deze manier kun je relatief makkelijk sparen voor iets groots (zoals het vliegticket van je dochter) en ben je, door een combinatie van discipline en sociale druk, solidair met de rest van de groep. Dit is kasmoni in een notendop.

Kasmoni in de slotviering - foto Rina Homan

Kasmoni in de slotviering – foto Rina Homan

De rest van de workshop bedenken we hoe dit systeem er concreet uitziet. We maken schema’s en stellen (kritische) vragen. Aspha maakt ons duidelijk dat – hoewel er verschillende worst-case-scenarios’s zijn – dit principe van vertrouwen en saamhorigheid de tand des tijds, welvaart, emigratie en crisis goed doorstaat.

En dat is een zonnige boodschap in een finaniële wereld waarin angst en egoïsme nog vaak de boventoon voeren.