workshop Basisinkomen

Talk Anne-Claire Mulder

Jasja Nottelman en Anne-Claire Mulder – foto © mariean schut

Workshopleiding: Anne-Claire Mulder
Verslag: Dore van Montfoort
Zie ook de aankondiging

Heftige discussie in de workshop basisinkomen

Het onvoorwaardelijke basisinkomen voor iedereen (OBI) is niet een nieuw idee. In de jaren ‘70 werd er in Nederland al gediscussieerd over de mogelijkheid en de voor- en nadelen van zo’n basisinkomen van iedereen. Wat gebeurt er als je iedereen een levensstandaard biedt? Zonder eisen?

Iedereen krijgt een basisloon en alles wat je daarbovenop verdient is mooi meegenomen, maar het is niet noodzakelijk. Zouden we ons meer gaan richten op belangrijke dingen? Zou de kunst opbloeien? Zouden we gelukkiger zijn? Of zou het OBI uiteindelijk toch neerkomen op een huisvrouwenloon? Er is genoeg geld, dus de vrouw kan thuis blijven en voor de kinderen zorgen.

 

Workshop basisinkomen

Tijdens de workhsop – foto © mariean schut

Tijdens de workshop hebben we met twintig vrouwen fel over deze vragen gediscussieerd. Als je niet meer afhankelijk bent van een baan voor geld, ga je dan nog wel werken? En wie doet dan de ‘Dreckarbeit’? Wie doet nog het vuile en zware werk? Wie gaat schoonmaken en vuilnis ophalen? Zou onze samenleving nog functioneren? Raakt de balans zo niet zoek?

Het blijft natuurlijk gespeculeer. Er zijn wel onderzoeken gedaan naar de invloed van een OBI, onder andere in een hele stad in Canada, maar de werkelijke impact op onze economie en die van de wereld is niet te overzien. Het is een hele andere manier van met geld omgaan die niet past in ons kapitalistische systeem. Is het wel mogelijk zoiets fundamenteels te veranderen aan onze economie? Een mooi idee, maar waar moeten we beginnen? En kunnen we dit wel als land alleen?

Basisinkomen in slotviering

Voorbede uit de workshop in de slotviering – foto Rina Homan

Archieven

%d bloggers liken dit: