Vrome Vrouwen

Theologe Gertine Blom brengt op het online-platform Vrome Vrouwen inspirerende vrouwen uit de kerkgeschiedenis onder de aandacht. Met de ondertitel “vergeten verhalen van heiligen en herrieschoppers” nodigt ze uit tot lezen, doorklikken en nog meer lezen. Waarom Vrome Vrouwen? Gertine beschrijft hoe ze, wachtend op een trein in London, door een boekhandel struint en een boek over de samenvatting van de kerkgeschiedenis openslaat: “Ik ging de inhoudsopgave langs. Een lange lijst namen. Allemaal mannen, op één vrouw na.Teleurgesteld sloeg ik het boek dicht. De afgelopen tijd was ik me steeds bewuster geworden van het gebrek aan vrouwelijke namen in de overzichtswerken van theologie en filosofie. Ik was me daarmee bezig gaan houden toen ik mezelf had betrapt op een voorkeur voor het werk van mannen. Als ik me wilde verdiepen in een bepaald onderwerp, vaak iets dat met theologie of kerk te maken had, dan koos ik het liefst voor een boek van een mannelijke denker. Waarom was dat?”

Met het online platform Vrome Vrouwen wil Gertine de vergeten verhalen van vrouwen opnieuw onder de aandacht brengen: “Ik hoop dat Vrome Vrouwen inspirerend is voor mensen binnen en buiten de kerk. Binnen de kerk, omdat ook daar nog zo vaak een mannencultuur heerst en het typisch vrouwelijke wordt afgedaan als minder belangrijk. Buiten de kerk, omdat daar zoveel mensen zijn die met een negatief beeld de kerk hebben verlaten – die misschien wel verlangden naar een inclusieve gemeenschap, maar die niet vonden. Vrome Vrouwen wil laten zien dat de verbluffende creativiteit en wijsheid en schoonheid van mensen nog diverser is dan we al wisten.”

Met pakkende teksten en een mooie lay-out is de website een echte aanrader voor ieder die meer wil lezen van en over inspirerende vrouwen. Klik hier om de website te bekijken.

Archieven