Singing for Sophia

Op zaterdag 18 november organiseert de EUG/Janskerk in Utrecht voor zangliefhebbers een professionele lieddag rond het thema Wijsheid en Verwachting. Onder leiding van dirigent Hans Leeuwenhage, het Janskoor en organist/pianist Laurens de Man studeren alle aanwezigen vier nieuwe liederen in. “Het zijn prachtige, ‘pure composities’ geworden, in ritme en harmonie verrassend en uitdagend, maar praktisch uitvoerbaar,” vindt de organist.

Van schilderij tot liederen
De vier liederen zijn het resultaat van een bijzonder project. Het begon met de aanschaf door de Janskerk van het schilderij Waiting for Sophia van de Engelse kunstenares Angie Devereux. Het kunstwerk laat een stralende Vrouw zien, die op het punt staat het Woord, de Wijsheid te baren. Wie het werk van dichtbij bekijkt, ziet dat het is opgebouwd uit vele Bijbelcitaten, onder meer uit Spreuken. Met dit kunstwerk als inspiratie, schreven Janskerkleden tijdens een poëzieworkshop teksten over wijsheid en verwachting. De gerenommeerde jonge componiste Mathilde Wantenaar (1993) zette de liederen vervolgens op muziek voor orgel en koor.

Wortels van Wijsheid
Het begrip Wijsheid heeft oude Bijbelse wortels. Onder andere in het boek Spreuken komt de Wijsheid naar voren in de persoon van een vrouw, die mensen aanspreekt op de straat. Zij geeft onderricht in het hart van de samenleving, waar ze voor iedereen zichtbaar en hoorbaar is. Als mensen de Wijsheid toelaten in hun hart en handelen, dan zal er recht en vrede zijn. Een oproep tot een manier van leven die vandaag de dag minstens zo relevant is als in Bijbelse tijden.

Actuele teksten
De link met de actualiteit is ook herkenbaar in de teksten van de acclamatie en de vier liederen.
Wijsheid verlicht ons, en kom met je stralen.
O Wijsheid, verlicht ons, omring ons met kracht! (uit de acclamatie).
In het weekend van 18 en 19 november zullen ze voor het eerst uitgevoerd worden: op zaterdag tijdens de lieddag en op 19 november in de viering van de EUG/Janskerk.

Programma en aanmelden
Tijdens de lieddag op 18 november worden de liederen ingestudeerd onder professionele begeleiding van dirigent Hans Leeuwenhage en met medewerking van organist/pianist Laurens de Man en een projectkoor. Het schilderij Waiting for Sophia zal ook te zien zijn.
Componiste Mathilde Wantenaar en de tekstschrijvers zullen hun werk toelichten. Ook zal het Chimaera Trio werk van Mathilde en haar inspiratiebronnen ten gehore brengen.

De dag duurt van 10.30 tot 16.00 uur, met borrel na afloop. De kosten zijn 10 euro (5 euro voor studenten, U-pashouders etc) , inclusief lunch en bladmuziek.

Aanmelden voor 9 november bij Elise Woertman: elisewoertman[at]hotmail.com

Archieven

%d bloggers liken dit: