Maaike de Haardt Raam op het zuiden. Religie en spiritualiteit in het alledaagse. Meinema, 2013  128 pagina’s | Paperback | ISBN: 9789021143378 | Ook als E-book

In huis spelen zich de dagelijkse dingen af. Eten, drinken, slapen. Maar het is ook de plaats van liefde, geboorte en dood, van familie en vrienden, van eerste kwetsuren en van eerste genegenheid. Het is de plaats waar de wereld op vele manieren binnenkomt en van waar uit de wereld ontdekt wordt.
De meeste hoofdstukken zijn ingrijpende bewerkingen en actualiseringen van eerdere publicaties van teksten. Een aantal hoofdstukken zijn speciaal voor dit boek geschreven. Allen worden ze gedragen door de benadering van religie die geworteld is in een sacramentele visie op de werkelijkheid. God of het goddelijke manifesteert zich in de concrete werkelijkheid. Hierbij gaat het vooral om de spirituele kracht en mogelijkheden zichtbaar te maken die in het alledaagse leven in de hedendaagse cultuur, veelal onbewust aanwezig zijn.
In dit boek neemt Maaike de Haardt de lezers mee door het huis, haar huis. In de verschillende ruimten houdt zij stil en overdenkt vanuit verschillende thema’s en invalshoeken de betekenis van het alledaagse in de hedendaagse cultuur voor het denken over religie, spiritualiteit en theologie.
Een prettig leesbaar boek dat het overdenken waard is.  (Wil Fransen)