Gardens of Eve | Pop Up Monastery – Martina Heinrichs en Sasja Bosbeer

Film Gardens of Eve (zaterdagavond)

In augustus 2015 vond het eerste Pop Up Monastery plaats in klooster Mariensee (Duitsland). Het Pop Up Monastery is opgezet door een groep jonge vrouwen van het Oecumenisch Forum van Christenvrouwen in Europa (EFECW).

Het Pop Up Monastery is een retraite voor vrouwen uit Europa van alle leeftijden, die afstand willen nemen van hun drukke leven, en vrouwen ontmoeten uit alle generaties en met verschillende culturele achtergrond. Het Pop Up Monastery omvat uiteenlopende activiteiten: een pelgrimstocht, samen koken en tuinieren, muziek, stilte, gebed en meer. Diep gelovig en/of spiritueel zoekend: iedereen is welkom.

In de documentaire zie je fragmenten uit de kloosterweek en vertellen verschillende vrouwen over haar ervaringen. De film duurt 50 minuten. Je kunt ook tussendoor nog aanschuiven.

Workshop De tuinen van Eva – Gardens of Eve (zaterdagmiddag)

We bekijken samen de Engelstalige film over de 1e Europese Pop Up Monastery (Mariensee/Hannover 2015). Het jonge team van spirituele gastvrouwen heeft een aantal vragen samengesteld voor de bespreking van de film in groepen. Aan de hand daarvan gaan we aan de slag. Hoe relevant en herkenbaar zijn de items van vrouwen, geloof, godsbeelden, diversiteit, gemeenschap, tolerantie, economie, oud en jong voor jezelf en voor vrouwen in Nederland? Welke rol spelen zij in je dagelijks leven?

Sasja Bosbeer

Alexandra (‘Sasja’) Bosbeer zet haar creativiteit in om een bijdrage te leveren ter verbetering van de wereld en onze samenleving. Zij werkt als fotografe in Duitsland waar zij nu bezig is met een project over vrouwen, geloof en hoofddoeken.

Daarvóór heeft zij gedurende drie jaar in Brussel de belangen van Quakers inzake mensenrechten, vrede en duurzaamheid bij de EU en de Raad van Europa behartigd. Zij maakte bijna 25 jaar lang deel uit van de Quaker gemeenschap maar voelt zich nu meer thuis in oecumenische bijeenkomsten. Sasja was in 2015 deelneemster van de 1e Pop Up Monastery.

Martina Heinrichs

Martina Heinrichs is lid van verschillende internationale organisaties op gebied van religie, vrouwen en vrede. Bij EFECW is zij lid van het Coordinating Committee.

Vanuit het Europese interreligieuze vrouwennetwerk van Religions for Peace werd Martina Heinrichs kandidaat gesteld en vervolgens eind 2013 verkozen tot lid van de Wereldraad van Religions for Peace. Zij heeft met name de opdracht om de stem van gelovige vrouwen uit Europa meer te laten klinken in de wereldraad die tot nu toe voornamelijk uit mannelijke hoogwaardigheidsbekleders was samengesteld.

Sinds vorig jaar is Martina voorzitster van het internationale comité van de “Fellowship of the Least Coin”, een wereldwijde vrouwengebedsbeweging en vrouwenfonds www.flc.net.ph

Martina Heinrichs is ook werkzaam als theologe en programmacoördinatrice bij de Stichting Dominicanenklooster Huissen.