Paternalisme voorbij – Janneke Stegeman

Paternalisme voorbij: een zorgeloos feministisch gedachtenexperiment – Janneke Stegeman

Lezing en mogelijkheid tot napraten

Terecht bekritiseert het feminisme de patriarchale houding die de wereld beschouwt als eigendom. De witte man onderwerpt en beschaaft die wereld. Maar de aarde is niet van ons. Wij zijn van de aarde, en wij zijn van elkaar. De pijn, vreugde, onvrijheid, het verlangen, het wezen van alles op aarde gaat ons aan.

Wat ik me afvraag: tegenover de onderwerpende man stond de zorgende vrouw. De man onderwerpt, de vrouw zorgt, en maakt zich zorgen. Ik wil een gedachtenexperiment doen: als we de basishouding van onderwerping loslaten, wat gebeurt er dan met onze bezorgdheid? En welke houding kan daarvoor in de plaats komen?

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman (1980) is bijbelwetenschapper en werkt als theoloog bij debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam. In 2014 promoveerde ze op het proefschrift ‘Decolonizing Jeremiah’, een onderzoek naar de rol van macht en conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie. Janneke houdt zich bezig met de thema’s religie en racisme, indecent theology, postkoloniale theologie en feministische theologie. In juni 2016 werd ze gekozen als Theoloog van het Jaar.

www.jannekestegeman.com

 

 

Archieven

%d bloggers liken dit: