Minister Ploumen doet verslag

Commission on the Status of Women

Van 10-21 maart vond bij de Verenigde Naties de bijeenkomst van de Commission on the Status of Women plaats. Namens Nederland was o.a. minister Lilianne Ploumen aanwezig. Uit haar verslag aan de Tweede Kamer:

“De Commission on the Status of Women (CSW) is … het belangrijkste internationale orgaan gewijd aan vrouwenrechten en gendergelijkheid. …

De meest controversiële punten tijdens de onderhandelingen vormden de toegang tot uitgebreide kennis en voorlichting over seksualiteit voor adolescenten, de erkenning van het belang van (traditionele) familiewaarden en de nationale soevereiniteit, religie en tradities in relatie tot gendergelijkheid.

Ik heb bilaterale gesprekken gevoerd met … het Vaticaan, Polen, Egypte, Pakistan, Somalië, Bangladesh, Zuid Korea, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en deelnemende NGO’s. … In de bilaterale gesprekken heb ik de Nederlandse prioriteiten bepleit, de rechten van vrouwen in Nederland en in de landen van de gesprekspartners besproken en de rol van religie daarbij. …

Daarbij sprak ik ook over gevoelige zaken die voor Nederland prioritair zijn, maar waarover de Nederlandse visies en die van sommige gesprekspartners uiteen lopen, zoals seksuele en reproductieve rechten, abortus en seksuele voorlichting. Het is mijn voornemen om mijn dialoog met andersdenkenden voort te zetten … Ik wil ook de dialoog met kerkelijke leiders voortzetten.”

Lees het hele verslag.

Archieven

%d bloggers liken dit: