Wie de afgelopen weken op social media actief is geweest en/of het nieuws gevolgd heeft, kan alles rond #MeToo niet ontgaan zijn. Ook ds. Janneke Nijboer sprak zich uit, ondanks veel twijfel: “Toch weiger ik nog langer te zwijgen. Dat heb ik genoeg gedaan en het vrat me op. Het wantrouwen tegen mijzelf en de wereld om mij heen groeide, zodat ik bijna stikte. ”

Sinds twee weken is er online een beweging gaande van mensen die zich uitspreken tegen seksuele intimidatie. Ze plaatsen hun verhaal op social media met als gemeenschappelijke hashtag #metoo. Wat klein (en al zo’n tien jaar geleden) begon, is inmiddels een onstuitbare stroom aan berichten geworden. Wereldwijd wordt op moment over dit thema gesproken.

Ds. Janneke Nijboer vindt dat ook in de Protestantse Kerk dit thema bespreekbaar moet zijn. “Er zijn allerlei protocollen en procedures voor situaties achteraf – als het leed al geschied is – te vinden op de website van de Protestantse Kerk. Natuurlijk is het goed dat die er zijn, maar mijns inziens ontbreekt er informatie over hoe we als geloofsgemeenschap een veilige omgeving voor elkaar kunnen zijn. Ik hoop van harte dat mijn kerk mijn oproep serieus neemt en ook haar gemeenten ondersteunt bij het nadenken over veilige kerk zijn.”