Maak de verslaglegging van vrouwengeschiedenis mogelijk!

Mathilde Westmeijer, Ageeth Scherphuis, de Miljoenenjuffrouw, Maartje Draak, Ank van der Moer, Henriette Bosmans, Fiep Westendorp: zomaar wat namen van vrouwen uit het recente verleden van Nederland. Wie kent hen nog? Hun namen komen in de geschiedenisboeken nauwelijks voor. Dat geldt zelfs voor historische overzichten van de twintigste eeuw, de eeuw van vrouwenemancipatie en -bevrijding. Alle reden voor Els Kloek, historica en onderneemster in geschiedenis, om de levens van deze beroemde en onbekende vrouwen uit de twintigste eeuw in kaart te willen brengen!

In 2013 publiceerde zij al een monumentaal naslagwerk: 1001 Vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. In 2017 zal haar volgende boek, 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw, verschijnen. Om dit boek mede mogelijk te maken wordt  op 2 juni de fundraisingparty ‘1001 Vrouwen in de Rode Hoed’ gehouden. Hier kun je genieten van een voorproefje van het boek. Bovendien kun je, door naar de fundraiser te komen en/of een vrouw te “adopteren”, bijdragen aan de inhoud: welke vrouw verdient volgens jou absoluut een plekje in dit naslagwerk?
Tijdens een afwisselend programma richten diverse spreeksters en optredens de schijnwerpers op vrouwen uit de 20ste eeuw. Zo brengt schrijfster Niña Weijers de mysterieuze Laurie Langenbach tijdelijk weer tot leven, verslaat Dione de Graaff nog eenmaal de prestaties van allround schaatskampioene uit de jaren zeventig Atje Keulen-Deelstra en haalt NIOD-directeur Marjan Schwegman verzetsheldin Jacoba van Tongeren uit de vergetelheid. De presentatie is in handen van Hadassah de Boer en DJ Isis, Doris Hochscheid en Jetta Starreveld zorgen voor de muzikale omlijsting. Klik hier voor meer informatie over de avond en het project. 

Archieven