Literair essay: Vertraagde wake

Onlangs verscheen het boek Vertraagde Wake van Inez van der Spek. Vertraagde Wake. Dood en geboorte in fragmenten is een persoonlijk essay over herinneren en vergeten.

In nuchtere, soms poëtische taal memoreert Inez van der Spek in Vertraagde wake een zomer ruim twintig jaar geleden. Na elkaar stierven het zoontje van vrienden, haar beste vriendin en haar moeder. Op de dag van haar moeders begrafenis werd haar jongste dochter geboren. In de jaren erna regeerde het alledaagse leven. Nu pas is er geestesruimte gekomen om stil te staan bij deze gebeurtenissen, als in een ‘vertraagde wake’ voor zowel de overledenen als onze toekomstige generaties.

Vertraagde wake is een verrassende mengeling van intiem verhaal en cultuurfilosofisch essay. Hoe kunnen we onze doden af en toe blijven ontmoeten op die onbestendige brug tussen onze werelden? Een zoektocht met eigen herinneringen en anekdotes, samen met inzichten van denkers en kunstenaars. En een sprookje om het onzegbare te vertellen. Dood en geboorte sluiten elkaar niet uit, maar zijn met elkaar verbonden in ‘het geloof en de hoop dat we niet zijn geboren om te sterven, maar om te beginnen’ (Hannah Arendt).

Klik hier om de boektrailer te bekijken en klik hier om het boek te bestellen.

Archieven