Lezing 6 mei: positie van vrouwen in de kerk

Op 6 mei houdt prof. Heleen Zorgdrager een lezing over de positie van vrouwen in de kerk. Hierbij maakt zij de tussenbalans op en verkent nieuwe uitdagingen voor vrouwen in de kerk.

De positie van vrouwen in de kerk is de afgelopen eeuw sterk verbeterd. In veel kerken kunnen vrouwen nu als voorganger aan het werk. Vrouwen houden het gemeenteleven draaiende en praten mee over beleid. Dat neemt niet weg dat de christelijke godsdienst van oudsher een mannenbolwerk is. Feministische theologie blijft prikkelen met haar visioen van een ‘discipelschap van gelijken’ (Elisabeth Schüssler Fiorenza).

Is de cultuur van leiderschap in de kerk veranderd door deelname van vrouwen? Hoe is de impact geweest van vrouwen op de liturgie en op bijbeluitleg? Is het sociale gezicht van de kerk veranderd? Positief lijkt de verschuiving naar een breder genderperspectief: het gaat meer inclusief ook over mannen, over dwingende constructies van vrouwelijkheid en mannelijkheid, over seksuele diversiteit, over verder denken dan de ‘hokjes’ van man en vrouw. Hoe inspireert het evangelie om bevrijdend om te gaan met vrouw/man-zijn, met onze expressie daarvan, en ruimte te maken voor alles ertussenin?

Prof. dr. Heleen Zorgdrager is hoogleraar systematische theologie en genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Ze was predikant in Leiden en Leersum en werd door Kerk in Actie uitgezonden naar Oekraïne.

LEZING: ‘De positie van vrouwen in de kerk: een tussenbalans en nieuwe uitdagingen’

Datum en tijd: zondag 6 mei 2018, 15.00 uur

Spreker: prof. dr. H. Zorgdrager

Locatie: Grote Kerkzaal, Evangelische Broedergemeente, Zusterplein 20, Zeist

Toegang: gratis

Locatie

Evangelische Broedergemeente, Zusterplein 12, Zeist

Website

http://www.grotekerkzaal250.nl

Archieven