Met de verkiezing van een vrouw als nieuwe secretaris geven de Kerken van het Midden-Oosten een maatschappelijk signaal.

De Raad van Kerken van het Midden-Oosten (MECC) heeft voor het eerst in haar geschiedenis een vrouw als secretaris verkozen. De keuze viel op de Libanese professor Souraya Bechealany, die theologie doceert aan de Katholieke Universiteit van Beiroet (Libanon). De keuze is opmerkelijk in een regio waar vrouwen vaak nog als tweederangsburger worden beschouwd. Souraya Bechealany volgt Michel Jalkh op, die onlangs universiteitsrector werd.

De verkiezing van de nieuwe secretaris gebeurde in aanwezigheid van de belangrijkste christelijke kerkleiders uit de regio, onder meer de Chaldeeuwse patriarch Louis Raphael Sako, de Syrisch-orthodoxe patriarch Ignatius Aphrem II en de Antiochisch-orthodoxe patriarch Youhanna X. De kerkleiders stemden ook nog in met een motie waarin de historische rol van Jeruzalem als open toegankelijke stad voor de drie monotheïstische godsdiensten wordt onderstreept.

Bron: Kathpress./kerknet