Verbinding in verschilligheid

Inspiratiedag, zaterdag 11 maart 2023

Vlak na internationale Vrouwendag organiseren we in Houten een inspiratie dag voor vrouwen vanuit verschillende geloofsgemeenschappen en kerken, vrouwen die zoeken naar hun plek in deze geloofsgemeenschappen.
We creëren met elkaar een veilige plek om verhalen te vertellen over wat ons uitdaagt en te delen wat ons dwars zit. We willen elkaar dragen als vrouwen die verschillen èn verbonden zijn en hopen op te laden door de verbondenheid van vrouwen van verschillende generaties en achtergronden. Deze dag gaat over de kracht van verschillen en solidariteit en verbondenheid over grenzen heen.

Meld je aan voor de inspiratiedag

Ik wil ook donateur worden.

Ik wil een abonnement op Zijspiegel

2 + 8 =

Programma

Twee spreeksters nemen het voortouw bij het verkennen van het thema ‘Verbinding in verschilligheid’. Dr. Almatine Leene is docent aan de Viaa Hogeschool in Zwolle en predikant van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en schreef samen met René Erwich het boek ‘Vuur dat nooit dooft. Gender, seksualiteit en theologie in gesprek Prof. Dr. Monique van Dijk – Groeneboer is hoogleraar aan de Tilburg School of Catholic Theology en onderzoeksbegeleider van het RK synodeproject ‘Zij heeft een verhaal’. Een panel gaat daarna het gesprek aan met deze twee spreeksters en de zaal. Er is veel ruimte elkaar te ontmoeten bij de lunch en in verschillende workshops in de middag.

Workshops

In de workshops kun je met verschillende thema’s bezig:

  • Zij heeft een verhaal en verder: doorpraten over de rol van vrouwen in de RK kerk, in gesprek met Monique van Dijk en Laetitia van der Lans.
  • Niemand uitsluiten, werken aan inclusieve geloofstaal. Hoe weerspiegelt geloofstaal (gebeden bijvoorbeeld) diversiteit in een geloofsgemeenschap, en hoe inclusief zijn beelden voor God? Onder leiding van Fieke Klaver en Anne-Claire Mulder.
  • Je bent jong en je werkt in de kerk. Ontmoeting van jonge professionals in de kerken. We gaan in gesprek over wat je wel en niet bevalt in het werken in de kerk. Wat kom je tegen, waar geniet je van en wat vind je lastig? Maakt het uit dat je als vrouw in de kerk werkt of is dat geen issue? Gesprek begeleid door Jasja Nottelman
  • Het lege nest van de kerk, een gesprek. Als je om je heen kijkt en ziet dat de volgende generatie uitgevlogen is, aan wie geef je dan het stokje door? Hoe kijk je naar datgene waar je je voor ingezet hebt, en hoe kijk je vooruit? Begeleiding: Joke Kolkman, pastoor in de Oud Katholieke Kerk. 
  • Hoe maak je ervaringen van seksisme bespreekbaar? We bespreken waar we tegenaan lopen en kijken daarbij naar een handreiking van Missie Nederland. (netwerk Gelijkwaardig Leiderschap, Marina de Velde en Jan Willem Janse)
  • Vrouwen die verschil maken: een creatieve workshop met inspiratie van de heiligen Perpetua en Felicitas en hedendaagse heiligen. Bibliodans laat je een verhaal lichamelijk ervaren. We gaan aan de slag met een verhaal waarin vrouwen het verschil maken. Workshopleider: drs. Hedwig Mensink BEd. is theoloog, docent en beeldend kunstenaar en danst haar hele leven. Klik hier om meer te lezen over deze workshop.

Afsluiting

Als afsluiting van de dag treedt dansgroep AVIV op met hun programma ‘Broken lives’: drie vluchtelingen en drie professionele dansers dansen samen een ode aan kwetsbaarheid. Te midden van de scherven vinden ze kracht in de verbinding met elkaar.