Hannah Ahrendt Het leven van de geest

Denken en Willen zijn de eerste tweede delen van een trilogie over het Leven van de geest, waaraan de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt de laatste jaren van haar leven heeft gewerkt.

Levert denken iets op? Heeft het nut? Lost denken de problemen van de wereld op? Geeft het de kracht om te handelen? Is er een verband tussen gedachteloosheid en kwaad, tussen het plegen van misdrijven en het verwaarlozen van de denkactiviteit?

Bestaat er zoiets als een vrije wil? En is deze wil in staat om handelingen en gebeurtenissen te veroorzaken of het verloop ervan te beïnvloeden? In dat geval ligt het verloop van de geschiedenis niet (helemaal) vast: wat we doen, zouden we ook niet kunnen doen; wat gebeurt, zou ook niet (of op een andere manier) kunnen gebeuren.

Staat het denken in het teken van de harmonie tussen ik en mezelf, dan staat het willen in het teken van het gevecht tussen ‘ik-wil’ en ‘ik-wil-niet’. Dit gevecht tussen de wil en zijn tegenwil kan alleen worden beëindigd door te handelen.

Uit de trilogie Het leven van de geest is bij uitgeverij Klement de set Denken & Willen verschenen. De boeken zijn ook los te koop.