Bij Toneelgroep Amsterdam gaat binnenkort een nieuwe voorstelling, De meiden, in première, in regie van Katie Mitchell. In haar werk legt Mitchell de vinger op plekken in de maatschappij waar het wringt en schuurt, migratie, macht en machtsmisbruik, uitbuiting, gender en travestie. Allen op radicale wijze benaderd en vanuit de positie van de vrouw.

De Poolse zussen Claire (Marieke Heebink) en Solange (Chris Nietvelt) werken al meer dan tien jaar als dienstmeid bij een rijke mevrouw in het Westen. Elke avond voeren ze in haar afwezigheid een rollenspel op waarin ze om de beurt hun mevrouw spelen. Ze nemen zich voor om haar te vermoorden en eindelijk hun waardigheid en vrijheid terug te winnen. Wat ooit ontstond als een onschuldig spel, wordt stilaan bittere ernst. Fantasie en werkelijkheid raken met elkaar verstrengeld. De afloop is fataal.

‘Smashing up the classics’. Zo staat het werk van Katie Mitchell bij Britse critici bekend. Haar werk is baanbrekend, controversieel en radicaal vanuit de blik van een vrouw. Met De meiden raakt Mitchell politieke thema’s van nu: gender, migratie en macht. Het resultaat is een onontkoombare thriller.

‘De Meiden’ is van 11 t/m 23 december in Amsterdam te zien. Lees hier meer over de voorstelling.