Beschrijving

Gesprek en theater (Lezing)

Het is weer hip je feminist te noemen en daarvoor uit te komen. Moderne feministen zijn niet meer de boze activistische vrouwen met okselhaar, maar strijders van allerlei pluimage die samen met mannen strijden voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Maar is feminisme eigenlijk nog wel nodig? Kom kijken naar fragmenten uit het theaterstuk Holy F en luister tussendoor naar de visies van feminisme-experts.

Nieuw feminisme

Het nieuwe feminisme lijkt ongericht en zonder programma. Er zijn geen geboden, kledingvoorschriften, pamfletten of handvesten hoe te leven en hoeveel te werken. Waar bestaat dit nieuwe feminisme dan wel uit? Is feminisme nog wel nodig? Hoe staat het er voor met de positie van de vrouw? En wie bedoelen we eigenlijk met ‘de vrouw’, alleen de witte heteroseksuele vrouw? Neemt het nieuwe feminisme het zogenaamde ‘intersectioneel ‘denken serieus?

Holy F

Theatermakers Eva Marie de Waal en Sophie van Winden gaan in de voorstelling Holy F op zoek naar dit nieuwe feminisme. Ze vroegen filosoof Simone van Saarloos om met hen samen de voorstelling te schrijven en spelen. Voor het historisch perspectief kruipen de acteurs in de huid van enkele feministen van het eerste uur. Waarvoor streden zij? En wat hebben Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Aletta Jacobs of de suffragettes tegen de moderne vrouw te zeggen? Zien zij een verwend prinsesje of zijn ze trots op hoe zij met haar verworven vrijheid omgaat?

Emanicipatie anno nu

Met de nodige zelfspot peilen Eva Marie, Sophie en Simone in korte scenes uit hun stuk de stand van de emancipatie anno 2017. Na elke scene gaan feminisme-experts waaronder filosoof Anya Topolski en hoogleraar Gender & Diversity Marieke van den Brink met elkaar en het publiek in gesprek over de vragen die het stuk opwerpt. Politiek filosoof Mathijs van de Sande leidt de avond.

Over de sprekers

Brink, Marieke van den (door MvdL)Marieke van den Brink is Hoogleraar Gender & Diversiteit aan de Radboud Universiteit.Topolski, AnyaAnya Topolski is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar gender en religieuze diversiteit.

Mathijs van de SandeMathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit.

Tekst en spel Holy F

Eva Marie de Waal en Sophie van Winden vormen samen het theatercollectief Waal en Wind. Voor deze voorstelling zochten zij de samenwerking met filosofe Simone van Saarloos. Simone was de jongste Zomergast ooit en is auteur van De vrouw die en Het monogame drama. Eindregie is in handen van Mirjam Koen. Holy F is een productie van Rudolphi producties / Waal en Wind.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis