apr
20
vr
Migration in and to Europe from a Woman’s Perspective @ Straatsburg
apr 20 – apr 24 hele dag

Studiedagen van Andante, Europese alliantie van katholieke vrouwenorganisaties met inleiding van Anne Rurka en gesprek met leden van de Raad van Europa. Voertalen: Duits, Engels, Frans.

apr
24
di
Fast feminism – essayclub
apr 24 @ 20:00 – 22:00
mei
11
vr
Trialoogweekend: Confronterende vrouwen @ Dominicanenklooster
mei 11 – mei 13 hele dag

Trialoogweekend met verhalen uit joodse, christelijke en islamitische tradities, Begeleiding: Martina Heinrichs i.s.m. Anne-Maria van Hilst, Gé Speelman, Stella van de Wetering en Anne Dijk.

Workshop voor vrouwen – Vrouwelijke wijsheid als bron van kracht @ Stadsklooster LaVerna
mei 11 @ 09:30 – 13:00

Wat hebben de vrouwen uit jouw familie je te vertellen en welke bronnen van kracht en wijsheid hebben zij meegeven en voorgeleefd? Hoe nemen wij onze eigen plek in, waar we ons geborgen en gesteund weten in de lange familielijn? Hoe kunnen wij meer vertrouwen op onze wijsheid?
Maak kennis met deze bronnen van je afkomst en alle schoonheid, liefde en wijsheid die daarin opgeslagen liggen. Ontdoe jezelf van het juk van de geheimen en de last, die niet van jou zijn. Door erover te delen, te schrijven, creatief te zijn en door je te verbinden met jouw unieke familie.

mei
23
wo
Lezing: Afrikaanse filosofie @ Oude Luthersekerk
mei 23 @ 19:30 – 21:30

 Lezing en boekpresentatie van Sophie Oluwole, georganiseerd door de School of Life. Haar Socrates en Orunmila laat zien dat Afrikaanse filosofie helpt om belangrijke thema’s vanuit een radicaal andere invalshoek te bekijken. Voertaal: Engels

mei
28
ma
Fast feminism – essayclub
mei 28 @ 20:00 – 22:00
jun
7
do
Afscheidsrede Maaike de Haardt
jun 7 @ 15:00 – 18:00

Prof. dr. Maaike de Haardt, hoogleraar aan de Radboud Universiteit/Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen met de leeropdracht Religie en gender geeft op donderdag
7 juni 2018 om 15.00 uur precies een openbaar afscheidscollege getiteld:

“ …. een innig fluisteren ”
Over hoop, verlangen en verandering

De rector magnificus nodigt u uit deze academische plechtigheid bij te wonen. De academische zitting en de receptie vinden plaats in de Aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Klik hier voor de uitnodiging: Afscheidsrede_Maaike_de_Haardt

Afscheidscollege Maaike de Haardt @ Aula Radboud Universiteit Nijmegen
jun 7 @ 15:45 – 17:00
jun
8
vr
Masterclass : “Comparison and (Post)critique. Method and Engagement in Literary Studies”
jun 8 @ 11:00 – 15:00

Ever since Eve Kosofsky Sedgwick and Bruno Latour forcefully have called into question the dominance of established modes of critique, there has been debate among literary and cultural scholars on the meaning and orientation of reading and critique. In recent years, Rita Felski’s work in Uses of Literature (2008) and The Limits of Critique (2015) has been at the centre of these discussions. The purpose of this master class is to think about the future of critique, criticism and reading in our own academic work, and to ask how these new avenues of thought and practice might be put to work for societal engagement and valorisation.

okt
27
za
De vergeten vrouwelijke kant van drie monotheïstische wereldgodsdiensten
okt 27 @ 10:00 – 16:30

ThemaDe vergeten vrouwelijke kant van drie monotheïstische wereldgodsdiensten: jodendom, christendom en islam. Over de verbindingen tussen de Hebreeuwse traditie van de Eerste Tempel, het Hebreeuwse christendom en de vroege islam. 

Voorlopig Programma:  dr. Margaret Barker is – op veler verzoek – opnieuw uitgenodigd en heeft al toegezegd; zij richt zich in Tempelstudies ook op de relatie tussen de Hebreeuwse Eerste Tempeltraditie en de Islam (zie www.margaretbarker.com).  Andere sprekers zijn nog niet bekend. Er wordt gezocht naar vrouwelijke sprekers uit de Islam. 

 

Pansophia wil een vrouwvriendelijk licht laten schijnen op de onderlinge verbindingslijnen tussen gevluchte Hebreeuwse profeten uit de Eerste Tempel rond 750 v. Chr, de gevluchte Hebreeuwse christenen in de 1e eeuw die hun bibliotheek meenamen en de eerste moslims.